Opleidingen

Om klinisch technoloog te worden, volg je de opleiding Klinische Technologie, ook wel Technische Geneeskunde genoemd. De opleiding kan gevolgd worden bij twee onderwijsinstellingen: 

Universiteit Twente

De opleiding Technische Geneeskunde van Universiteit Twente is een voltijd opleiding en duurt 3 jaar. De opleiding heeft een numerus fixus.

Om de opleiding te volgen, heb je het NT/NG vakkenpakket nodig, óf NG met natuurkunde en wiskunde D. 


Studieopbouw

De Universiteit Twente verdeeld het jaar in vier modulen. De modulen behandelen vaak een subsysteem van het menselijk lichaam, en koppelen nieuwe technieken aan het onderwerp. In het eerste jaar komen de volgende vier modulen aan bod:

Bouwstenen van de mens

Dit is de basis van de opleiding. Naast onderwerpen zoals anatomie en biochemie komen ook calculus en beeldvormende technieken aan bod.

Pathofysiologie

Tijdens deze module leer je over ziekten, schade, ontstekingen en andere afwijkende werkingen van het menselijk lichaam. Ook leer je wiskunde toepassen op functionele systemen in het lichaam. 

Regelsystemen in de mens

In deze module worden de regelsystemen behandeld, die belangrijk zijn voor het goed en blijvend functioneren van het menselijk lichaam. Tijdens deze module worden signalen wiskundig verwerkt door middel van bijvoorbeeld programmeren. 

Bloedvormend en immuunsysteem (+ stage in ziekenhuis)

Tijdens deze module loop je stage in een ziekenhuis, om zo de rol van een Technisch Geneeskundige te visualiseren. Hierna krijg je onderwijs over het bloedvormend en immuunsysteem en hoe de balans in het lichaam wordt bewaard. 

Na het behalen van minimaal 45 EC (afgeleid van European Credit Transfer System (ECTS)) stroom je door naar het tweede jaar. Tijdens het tweede jaar behandel je de volgende modulen:

Spijsverteringssysteem

Cardiorespiratoir systeem

Neurale systeem

De bewegende mens


Het laatste jaar sluit de opleiding af met de laatste vier modulen:

Zintuigelijk systeem

Urogentiaal systeem (+ stage in ziekenhuis)

Biomaterialen 

Technisch geneeskundige opdracht


Tijdens de modulen gaat er aandacht naar patiëntenzorg en -contact in de vorm van bijvoorbeeld een casus of een patiëntenvraag. Ook komt het naar voren tijdens stages die verspreid zijn over de opleiding. 

Geïnteresseerd in de opleiding volgen op de Universiteit Twente? Klik hier.

Technische Universiteit Delft en Universiteiten Leiden en Rotterdam 

De opleiding Klinische Technologie van TU Delft is een voltijd opleiding en duurt 3 jaar. De opleiding heeft een numerus fixus.

De opleiding is een joint degree, dit houd in dat een deel van de lessen op de TU Delft zijn en het andere deel op de Universiteiten van Leiden en Rotterdam. 

Om de opleiding te volgen, heb je het NT/NG vakkenpakket nodig.


Curriculum

Op de TU Delft wordt gewerkt met een curriculum dat het jaar verdeeld in 8 perioden. Tijdens deze perioden krijg je lessen die aansluiten op medische, technische óf medisch technische vakken. Het eerste jaar worden de volgende onderdelen als volgt behandeld:

Wiskunde

Tijdens de lessen aansluitend op wiskunde leer je het menselijk lichaam op wiskundige manier te beschrijven. Ook leer je direct tijdens de start van de opleiding programmeren in Python.

Technisch

Tijdens de lessen aansluitend op techniek leer je het lichaam en zijn processen te analyseren op basis van technische vakken, zoals natuurkunde en werktuigkunde.

Medisch

Tijdens de lessen aansluitend op geneeskunde maak je kennis met veel verschillende systemen in het lichaam. Je leert over de verschillende geneeskundige principes, zoals de anatomie en fysiologie.

Vaardigheden

Tijdens de lessen aansluitend op vaardigheden ontwikkel je vaardigheden die belangrijk zijn voor het vak. Denk hierbij aan gespreks- en onderzoeksvaardigheden.

Het tweede en derde jaar

Tijdens het tweede jaar verdiep je je in de geleerde stof van het eerste jaar. Een deel van de onderdelen worden herhaald, een deel is nieuwe stof. Aan het einde van het jaar maak je gebruik van de geleerde stof en pas je het toe op een zorgstage en ontwerpopdrachten.

Het derde en tevens ook laatste jaar begint met een minor. Hierna volgen een aantal vakken gerelateerd aan vaardigheden, geneeskunde en techniek/wiskunde. Hierna volgen twee projecten. Je sluit de studie af met een klinisch technologisch onderzoek.

Geïnteresseerd in de opleiding volgen op de TU Delft? Klik hier.


Daarnaast zijn er andere opleidingen vergelijkbaar met Klinische Technologie. Deze opleidingen zijn ook bezig met onderwerpen die de opleiding Klinische Technologie aanslaat, met een aantal verschillen. Een aantal vergelijkbare opleidingen zijn:

Biomedische Technologie

De opleiding Biomedische Technologie richt zich op het technische aspect van de geneeskunde. Er gaat meer aandacht naar ontwikkelen en verbeteren van medische technologieën en minder aandacht naar bijvoorbeeld patiëntencontact.
Voorbeelden van beroepen die aansluiten op de opleiding zijn: ontwikkelaar van medische apparatuur en  R&D-medewerker.

De opleiding Biomedische Wetenschappen wordt gegeven aan de volgende universiteiten:

  • Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
  • Universiteit Twente (UT)
  • Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
  • Ook is de opleiding beschikbaar als HBO-opleiding op de Hogeschool van Amsterdam

    Biomedische Wetenschappen

    Bij de opleiding Biomedische Wetenschappen leer je onderzoek doen naar ziekten en behandelingen en ligt de nadruk op de biologische processen achter gezondheid. De studie is minder gericht op techniek en patiëntencontact dan de opleiding Klinische Technologie. Voorbeelden van beroepen die aansluiten op de opleiding zijn: medisch onderzoeker en werken in de farmaceutische industrie. 

    De opleiding Biomedische Wetenschappen wordt gegeven aan de volgende universiteiten:

  • Universiteit Utrecht (UU)
  • Universiteit van Amsterdam (UvA)
  • Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
  • Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
  • Leiden Universiteit (LU)
  • Radboud Universiteit Nijmegen (RU)
  • Maastricht University (UM)
  • Medische Natuurwetenschappen

    Bij de opleiding Medische Natuurwetenschappen worden exacte vakken gecombineerd aan geneeskunde. De opleiding is daardoor theoretischer en minder gericht op patiëntcontact. Voorbeelden van beroepen die aansluiten op de opleiding zijn: medisch natuurkundige, klinisch fysicus en onderzoeker in medische technologie. 

    De opleiding Medische Natuurwetenschappen wordt gegeven aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

    © 2025 Klinische Technologie | Alle rechten voorbehouden
    Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
    Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin